Cuvânt înainte
Dragi cititori,
Bilanţurile sunt întotdeauna dificil de realizat, în special atunci când vrei să rămâi obiectiv.
Pentru împlinirile sau realizările noastre tindem să ne lăudăm cu meritul personal, iar pentru ceea ce nu am reuşit să înfăptuim găsim cele mai inventive scuze.
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci reprezintă, prin unicitatea şi specificul său, o instituţie aparte între organizaţiile guvernamentale din România.
Poate tocmai de aceea, fără termeni de comparaţie, evaluarea anuală a activităţii sale nu este uşor de realizat.
Acum, când ne aflăm la ora bilanţului plusurilor şi minusurilor anului 2015, mă gândesc la un citat celebru, atribuit marelui Winston Churchill: “Succesul nu este final, eşecul nu este fatal: ceea ce contează este curajul de a continua.”.
Dacă aş avea o maşină a timpului, aş vira, oare, spre viitor?
Da, pentru că aş dori ca Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci să implementeze o strategie eficientă în ceea ce priveşte examinarea şi înregistrarea la parametri de calitate a titlurilor de protecţie – premisă a procesului de inovare în România.
Da, pentru că aş dori “sudarea” unui parteneriat cu mediul de afaceri, în special IMM-uri, parteneriat ce ar putea creşte calitatea şi atractivitatea transferului de tehnologie.
Da, pentru că aş dori ca “transparenţa” să nu mai fie o simplă metaforă a comunicării dintre OSIM şi public, ci o realitate “ancorată” în secolul XXI.
Da, pentru că aş dori stabilirea unei colaborări, bazată pe profesionalism, între departamentele Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, din care să beneficieze, în primul rând, titularii şi solicitanţii de drepturi de protecţie.
Da, pentru că aş dori crearea unui climat organizaţional în care oamenii să se simtă în siguranţă, deoarece Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci este o instituţie vie, în care rezultatul sinergiei angajaţilor, resursa cea mai de preţ, este transpus în mod direct în calitatea serviciilor oferite.
Da, pentru că aş dori să nu uităm să ne bucurăm şi de meseria noastră unică, aceea de examinator.
Da, pentru că aş dori ca Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci “să stea cu fruntea sus” alături de toate celelalte oficii de proprietate industrială din Europa sau din lume.
Revenind la anul 2015, OSIM a demonstrat, poate mai mult decât în întreaga sa istorie, că valoarea nu este dată de atingerea unor obiective sau de numărul de indicatori îndepliniţi – cifre care, analizate în sine, pot părea goale de conţinut – ci de modul în care realizezi ceea ce ţi-ai propus.
Prin urmare, toate informaţiile, graficele şi statisticile din prezentul Raport anual ar trebui să ofere o radiografie clară şi obiectivă, în alb şi negru, a activităţii noastre.
Însă concluziile sunt ale fiecărui cititor în parte.
Ceea ce vă pot spune este că o instituţie trebuie privită ca o mare “cutie neagră”: dacă la intrare există respect, cu siguranţă la ieşire vom regăsi valoare.
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci merge mai departe, în fiecare zi cu dorinţa de a fi mai bun decât ieri. Nu putem să o luăm de la început, dar învăţăm mereu din ceea ce a fost.
Cu speranţă şi dăruire,
Bucura IONESCU,
Director General